“Més de 87 anys de teatre”
L’Agrupació Teatral Sentfores va ser fundada fa més de 87 anys amb la finalitat de omplir l’espai lúdic que oferien festes molt senyalades del calendari com Nadal, Pasqua o la Festa Major del poble de Sentfores, popularment “La Guixa”. Establir una data concreta ha esta impossible. No hi ha documents que en parlin, amb la guerra civil es van cremar els arxius de l’antic Ajuntament de Sentfores. Malgrat això, el programa més antic que conservem data de l’any 1927.
Sembla ser que l’Agrupació va néixer a recer de la parròquia, la qual va proporcionar al poble el primer local per a fer-hi representacions.
L’Agrupació Teatral Sentfores va néixer, i així segueix avui, com una companyia de teatre aficionat sense ànim de lucre. Totes les persones que hi han col·laborat al llarg d’aquests anys ho han fet a títol voluntari i de forma absolutament desinteressada. Gràcies a la seva solidaria aportació, avui pot continuar viu l’esperit fundacional i que, any darrera any, es pugui representar obra per la Festa Major.
La història de l’Agrupació s’emmarca dins de quatre períodes definits:
1. Abans de la guerra.- En aquesta època només es feia teatre al poble. Se solien representar tres obres l’any: Els Pastorets per Nadal, un drama per Pasqua i una comèdia per a la Festa Major. Les dones no podien pujar a l’escenari perquè no els era una activitat escaient. Finalitzada la guerra es va aturar l’activitat durant 7 ó 8 anys, amb una sola excepció, Nadal de 1944 estrenant-se obra a “Cal Carreter”.
2. Pels voltants de 1950 comença una segona època en la que el jovent d’aquell temps s’anima a fer comèdia amb motiu de la inauguració d’un nou local a “Cal Víctor”. En Pere Canamassas, afeccionat al teatre, promou i dirigeix la primera obra d’aquest període. Les noies del poble s’incorporen a l’Agrupació no sense alguna que altra reticència.
3. L’any 1953 comença la tercera època de la mà d’en Ramon Freixenet que durarà fins el 1966. És d’aquest període del que es té més informació de les activitats de l’Agrupació i on els actes organitzats amb motiu de les Festes Majors van experimentar una notable millora.
4. Època actual.- No va ser fins el 1977, després de deu anys d’inactivitat, que es va reprendre el moviment teatral de l’Agrupació. Es posa de nou una obra en escena coincidint amb el retorn d’en Ramon Freixenet, l’antic director. Més tard, l’anirien succeint en Josep Ros, en Josep Font, en Raimon Sánchez, l’Ernest Pla i en Carles Güell.
Amb la inauguració del Centre Cívic de La Guixa el 1991, L’Agrupació Teatral disposa per primera vegada en la seva història d’un espai escènic estable i condicionat per als assajos i les representacions. L’espai destinat al Teatre/Auditori té capacitat per acollir unes 250 persones assegudes.
Per la companyia han passat, durant tota la seva història, més de 200 persones entre actors, directors, apuntadors, tramoies i tècnics. S’han representat més de 80 obres diferents.